Peltokolmiolaskennat on sovellettu menetelmä riistakolmiosta peltovaltaisille alueille Etelä- ja Länsi-Suomeen. Laskennalla saadaan tietoa kulttuuriympäristössä elävien metsäriistakantojen vaihteluista ja metsästettävyydestä. Peltokolmio on tasasivuisen kolmion muotoinen reitti, jonka sivujen pituudet ovat 2 km ja kokonaispituus 6 km. Kolmio suunnitellaan maastoon siten, että se kulkee suunnilleen puoliksi pelloilla.
Kolmio lasketaan yhden päivän aikana. Laskennassa edetään kävellen tai hiihtäen. Laskenta on altis sää- ja lumioloille, joten hyvien olojen sattuessa laskenta kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Laskenta-aika on 1.1. – 5.3. välisenä aikana.
Laskettavat lajit
Seuraavien lajien lumijäljet merkitään: metsäjänis, rusakko, orava, liito-orava, piisami, susi, kettu, supikoira, karhu, kärppä, lumikko, minkki, hilleri, näätä, mäyrä, ahma, saukko, ilves, kissa, villisika, valkohäntäpeura, kuusipeura, hirvi ja metsäkauris sekä peltopyy, fasaani, metso, teeri, riekko ja pyy. Linnuista kirjataan ja merkitään kartalle myös reitin ulkopuolelta tehdyt näköhavainnot. Myös havaitut korpit ja kanahaukat merkitään.