Jaktledarens grundkunskaper är ett utbildningsmaterial med målsättningen att underlätta jaktledarens arbete. Jaktledaren har en mycket ansvarsfull uppgift som kräver insikter i bland annat juridik, biologi och ledarskap. Det här materialet ger information om några av de grundläggande frågorna.

Utbildningsmaterialet omfattar en beskrivning av organisationen och de olika faserna knutna till skötseln av ett älgbestånd, de olika uppgifterna rörande säkerhet och ordergivning under älgjakt, samt en beskrivning av mekanismerna som styr en älgstams utveckling. Materialet är uppdelat i fyra delar; jaktledning, beståndsvårdssystemet, älgens biologi och vaktjakt.

Jaktledning

Jaktledningen innebär det konkreta genomförandet av älgjakten ur jaktledarens synvinkel.
Den som leder älgjakten har den viktiga uppgiften att sköta om jaktarrangemangen och att
det genomförs på ett säkert sätt.Jaktledarens grundkunskaper 2024 (pdf)

 

Beståndsvårdssystemet

Reglering av älgstammen genom jakt är en årligen återkommande enorm ansträngning, till vilken hör en omsorgsfull förhandsplanering såväl i viltförvaltningen som i jaktföreningarna/-sällskapen. I beskattningsplaneringen har jaktvårds-föreningarna och deras gemensamma samarbete på älgförvaltningsområdesnivå en betydande roll. Planeringsskedet för beskattningen infaller under våren innan tidsfristen för ansökning om jaktlicens löper ut. Den praktiska jakten är den viktigaste fasen i skötseln av älgbeståndet, det är då man verkställer planerna. Det väsentliga är, att varje jägare har tillräcklig sakkännedom om, hur jakten inverkar på den kvarvarande stammen och dess struktur.Beståndsvårdssystemet (PDF)

 

Älgens biologi

Älgens biologi

Vaktjakt

För att förkortningen av jakttiden inte ska öka skador förorsakade av hjortdjur på åkrar, är vaktjakt vid åkrar tillåten redan från och med 1.9. förutom i landskapet Lappland samt i kommunerna Kuusamo och Taivalkoski. Älg får jagas genom vaktjakt på åkrar i landskapen Kajanaland och Norra Österbotten, med undantag för Kuusamo och Taivalkoski kommuner, från och med den 1 september till och med dagen före den första lördagen i oktober och i övriga delar av landet, med undantag för landskapet Lappland, från och med den 1 september till och med dagen före den andra lördagen i oktober. Drevjakt på hjortdjur och användning av hund vid jakt är dock inte tillåtet då ännu. Även vaktjakt på dovhjort, kronhjort, sikahjort och vitsvanshjort är tillåtet från och med 1.9. till och med dagen före den sista lördagen i september på övriga platser förutom i landskapet Lappland. För vaktjakt ansöker man om en vanlig jaktlicens på hjortdjur.Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur (PDF)