Tjädern (Tetrao urogallus) är en storvuxen fågel, som behöver utrymme i terrängen för att kunna flyga obehindrat. Under vårvintern börjar tjädertupparna förbereda sig inför speltiden, och tidigt på morgnarna drar de ofta vingarna i snön. Handpennornas spetsar tecknar ett spår på båda sidor av gångspåret. Tjäderns föda vintertid består enbart av tallbarr. Den betar ofta i träd som är mariga och skadade eller gamla. Näringsträdets barr bör vara energirika och ha låg halt av skadliga ämnen.
Spår
Tjädern har för artgruppen typiska spår, med tämligen lång mellantå. Innertån är längre än yttertån. Tårna spretar kraftigt. Den bakre tån är fäst i vristen och avtrycket av den syns i spårstämpeln på hårt underlag. Den bakre tån är inåtvänd. Tjädertuppens spår är lätta att skilja från andra hönsfåglars på grund av den stora storleken. Tjäderns spårstämpel är cirka 15 cm lång. Tårna är breda och kraftiga, och steglängden är cirka 50 cm. Tjäderhönan är över hälften mindre än tuppen, och spåret är cirka 10 cm långt. Hönan rör sig i mer tätbevuxen terräng än tuppen. Tjäderhönans spår kan ibland vara svåra att skilja från orrens. Vid bedömning av art lönar det sig att också observera livsmiljö, födorester och spillning. Tjäderspår påträffas oftast på momarker med äldre trädbestånd och tät, fläckvis växande undervegetation.
Spillning
Tjäderns spillning är cirka 5 cm lång, drygt 1 cm tjock och svagt böjd. Korvarna är grova och lösa, med tydligt synliga rester av tallbarr. De är gulgröna till färgen, men blir med tiden bruna och slutligen gråa. En annan typ av spillning är den gröna, rinnande smörja som avsöndras från blindtarmen. Tjäderhönans spillning är något mindre än tjädertuppens, och fågelns kön kan ofta identifieras utifrån storleken på spillningen.
Producerats i samarbete med: